Когато направя сама някоя рецепта, много и се радвам. Защото просто за момент ми хрумва идея и я осъществявам. И два дни правих ястия, които никога не съм правила или чела някъде за тях. Сега ще споделя тези две рецепти и начина им на готвене.
Вчера извадих от хладилника малко останало сварено месо от пиле. Не можех да се сетя какво точно трябва да направя. И накрая извадих 2 яйца, разбих ги с телта на пяна, сложих сол, черен пипер и половин пилешки бульон и добавих брашно до много гъста каша. След това сложих парчетата месо и ги оставих така за около 1 час. В силно загрята мазнина ги изпържих до наситено златист цвят, за да се дозапържи и месото. Видът на хапките беше невероятен, вкуса – също.
Днес също реших да направя нещо, което не съм никога правила, поне не в този вариант. Отделих на пиле плешките, бедрата, крилата и долната част на пилето. Осолих го леко. На дъното на йенска тенджера сложих съвсем малко олио, наредих жулиени стар лук (може и 3-4 стръка пресен) и върху него наредих част от парчетата месо заедно с костите. След първия ред наредих по - дребни резени картофи и отново жулиени лук.така до края, като редовете могат да бъдат според късовете месо. Най - отгоре наредих тънко нарязани жулиени на цели картофи, като всяко следващо лежи върху предното, така се получава плътна покривка на месото. Отгоре наръсих сол, черен пипер и люто къри, малко соев сос и чаша червено вино. И върху картофите наслагах парченца краве масло, на 4-5 места. На 3 места припъхнах цели скилидки чесън. Получи се нещо, което ми хареса много, подправките не доминираха, но тяхната плътност и присъствие в соса бяха осезаеми.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgO_v6qOEPaglUdVLJ_I79durWKO_-tmjDG-wv4TfPFfXozRmIvhzWJMJu2GEInjiia14m7vBoGJxf5kmvz56h8jn_lM3EDpNX2y0S-iPXCg5T5bVuj3x6RSoCA6ERo94IrQEJDWK4sYxk/s320/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B8+019+B.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgG2fw269cO1r8POJy3CaWTgYCR_k-vDeFlqBgB8l-32ZNk-7mur27i3IjdPZjnWTegFHuRTGTMRdlKhgMrfsIfXgE0tNgrC5-nGakGdwIKA3IU4tJitLosNBAEqdw66ol_-6tjFtEe7qQ/s320/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B8+022.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoEi9IyC6AtFs7oISKqVoQCzmnUXrU09byaGNDG6UVFFRIsfG4s0KMXnav5uA0UCVusHIzt23WsYXHRUJih4d3JDDO0HCU4ZomU1wTiCeKi3v3ljdMBHdkyRysos2MnVd1PPHAlqgYsjE/s320/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B8+026+B.jpg)
маргарин колкото ½ от теглото на кремата
1 яйце
брашно колкото поеме до меко тесто за месене и разточване
Когато всички съставки се смесят много добре до пълна хомогенизация, се разточва кора не по дебела от ½ сантиметър. Режат се кръгове с чаша и те се сгъват на половина и след това на четвъртина. Така готовата форма се отъркалва в пясък захар ( само срязаната част) и се слага в тава, леко омаслена. Пече се до златисто.
3 коментара:
Вера, много си изобретателна . Запеченото пилешко много ми допадна .Мъмм, сигурно е много вкусно !
Наистина стана много вкусно, само можеш да осолиш месото по-рано, че може да остане малко безсолно.
Наистина стана много вкусно, само можеш да осолиш месото по-рано, че може да остане малко безсолно.
Публикуване на коментар