Free clock За хубавите неща: Стари рецепти от Гугъл

21 април 2009

Стари рецепти от Гугъл


Когато търсих снимки за моята предишна публикация, намерих сайт с много интересни стари рецепти. Зарадвах се, защото това са едни леки и вкусни разядки и ястия. Една част от тях са североизточна България и се приготвят и до сега. Такива съм яла и когато съм ходила на гости при моите сватове на село. Тези рецепти взех от интернет портала "СЕЛО.БГ", заедно със снимките за автентичност. Надявам се да ви допаднат.


Боб плакия

Бобът се сварява много добре. Пет стръка праз се нарязват на парченца и опръжват в дървено масло. Три моркова се нарязват на колелца и се опражват също в дървено масло. Всичко се посолява с чер пипер и сол. В тавичката се реди ред боб ред праз ред моркови и пак ред боб. Залива се с водата в която е врял боба. Отгоре се нареждат резенчета лимон. Добавя се още две лъжици дървено масло. Пече се във фурна докато остане съвършенно без вода.

"Искам да отбележа че рецептата е от 1928г."

Рецептата е изпратена от Владимир Василев


И една рецепта за така наречените апетитки.


Прясол


Това е традиционна рецепта от село Иваново, Русенска област

Сухи чушки се нарязват на двусантиметрови късчета, почистени от семената и се заваряват две-три минути. Отцеждат се и се подправят със сол и оцет на вкус, прибавят им се счукани скилиди чесън или накълцан лук.


Мешенка от гъби



Нужни са ви пресни гъби, най-добре пачи крак, но може и култивирани печурки.

Нарязвате ги на ситно, прибавяте настъргана на ренде глава лук, два-три сварени картофа, накиснатия предварително в прясно мляко хляб, 2-3 жълтъка, сол, черен пипер, колкото обичате. Може да сложите и малко стрит чесън.

Омесвате всичко, правите кюфтенца и ги овалвате в галета и разбитите белтъци. Пържите в сгорещена мазнина. Поднасяте с мляко или зелена салата.


Варварски шиш




450 гр. едро нарязани парчета от обезкостен свински врат овкусяват се овкусяват с черен пипер, босилек и стрит чесън. Добавя се 300мл. прясно мляко и се оставя да престои за един час в тази марината.
През това време се нарязват на едро 3 глави, 1 стрък праз лук и няколко пресни чушки. След това се нанизват месото и зеленчуците на шиш, като се редуват. Готови се запичат на огън.


Млечник


Тази рецепта идва от стари времена, когато българката гледала всичко да използва и нищо да не остане.
Вземете половин пакет готови кори за баница / ако не искате сами да си разточите /. Между всяка кора ръсвате разтопено масло и така на всички кори.
След това ги нарежете на квадрати или правоъгълници. Намажете ги с още малко масълце и ги запечете докато се зачервят. Оставете ги да изстинат, след което залейте корите със смес от 3 разбити яйца, 1 чаена чаша прясно мляко, захар и ванилия. Запечечете отново. След като извадите млечника от фурната, го поднесете със смес от настъргани ябълки с мед и счукани орехи.

А за сведение на всички, които харесват тези рецепти, ето и линк на "СЕЛО. БГ"

http://www.selo.bg/

2 коментара:

Aquawoman каза...

Млечникът е много вкусен. По нашия край го наричат млечна баница и е доста популярен :).

veracooper каза...

Знам за това, аз имам там братовчедка и тя ми е приготвяла млечник. Много е вкусен.