Free clock За хубавите неща: Стари рецепти от Гугъл - II част

22 април 2009

Стари рецепти от Гугъл - II част

Когато намерих старите рецепти в "СЕЛО.БГ", толкова много се зарадвах, че пренебрегнах факта за позоваване на авторите. Веднага се свързах с колектива, който се занимава с този хубав блог, извиних се и помолих за разрешение да доведа до ваше знание и други рецепти от рецептурникът. И сега тези, които пускам са продължение на старите рецепти, които вече видяхте. Прави ми впечатление, че има доста забравени такива, може би защото в нашите апартаменти няма удобните пещи или огнищата за печене. Знам, че ядене, готвено на жарава е най - вкусно. Но при желание можем да пригодим кухнята си за направата на вкусните ястия.
И ето няколко от тези рецепти, със съответните снимки и имената на авторите или тези, които са ги изпратили.



Бурения по варварски




Продукти:
1/2 ориз,един стрък праз,6-7 сухи червени чушки,
кисело зеле-една средна зелка,150 гр.олио,червен пипер.

Начин на приготвяне:
Нарязваме зелката на ситно и я слагаме в съд с топла вода и ври около десет минути до омекване.Нарязваме на ситно праза и го слагаме с олиото да се задуши.Прибавяме и червения пипер,разбъркваме.В избраната тавичка поставяме ориза,омекналото зеле и ги заливаме със запръжката от праз и червен пипер.Разбъркваме добре получената смес.Сухите чушки се изчистват от семето и се заливат с топла вода,за да омекнат.Пълнят се с получената смес/ориз,зеле,праз/и се редят в същата тава,като се поставят върху останалата смес.Заливаме ястието с топла вода и се пече на умерена фурна.
Това е една от автентичните рецепти на с.Варвара и е традиционно ястие,което се приготвя за празника на селото"Св.Варвара"-4 декември.

Рецептата е изпратена от Петя Пенева


Покрекло



От току- що закланото прасе по Коледа се вземат дреболиите - черен , бял дроб , черва , стомах и т.н. и месо което е останало като обрезки оттук- оттам . Всичко се вари в голям съд така както си е - на едри парчета с дафинов лист , сол на вкус и една глава червен лук разполовена на две. След сваряването , всичко се реже на малки парченца и се запържва в голям съд като се прибавят всякакви подправки , но най- вече сухи червени стрити чушки , чубрица и счукани скилидки скилидки чесън . След запържването яденето е готово за консумация.

Ако искате да си го приберете като зимнина го насипете в буркани и варете в продължение на два часа . Да ви е сладко !


Рецептата е изпратена от Надя Иванова :)


Толкова са вкусни сушените меса през зимата. Ето една много хубава рецепта за това, независимо, че зимата току що си замина. Но нали пак ще дойде?



Еленски бут

Еленският бут е типично кулинарнo произведение за района на Еленския балкан.Специфичният климат, обусловен от наличието на канал от преминаващи Беломорски течения, които осигуряват сравнително топла и мека зима и прохладно лято, подпомага технологията на съхнене на месото.

Продукти:
2 свински бута
сол

Приготвяне:
По традиция прасе се коли в началото до средата на зимата и по тази причина приготвянето на Еленския бут се извършва в периода декември-февруари.
Свинските бутове се опърлят и измиват. В каца се поставят между два дебели пласта сол и се оставят да престоят една-две седмици. След като месото е добре осолено се вади от кацата и без да се измива се окачва на сенчесто и проветриво място (на чардака) да съхне. След два месеца е готово за консумация. Когато времето започне да се затопля се прибира на студено в хладилник или избено помещение.

Село.бг

2 коментара:

Jackie каза...

Интересни рецепти! Интересни наименования. Готвенего си е цяло изкуство. Браво, че си го овладяла, Вера!

veracooper каза...

Тони, аз още се мотаех с пускането и ти ме изпревари, мисля че не всичко съм овладяла, но поне мога доста неща, сама ще се убедиш в това.